22 de març 2016

el tapis de la creació

El tapís de la Creació es troba a la Catedral de Girona, és un brodat de finals del s. XI. És únic al món, ja que és la peça més important d’art tèxtil del romànic que es conserva.

Té 12 metres quadrats i està brodat en cadeneta, amb llanes de molts colors i sobre roba de lli.

La part central, té forma radial i convergeix cap al Pantocràtor. S’hi narren els dos relats bíblics de la creació. A les faixes laterals es representen els mesos de l’any amb les seves feines i les estacions. L’any es impulsat pels quatre vents cardinals.

LA CORONA CENTRAL DEL NOSTRE TAPÍS

El Pantocràtor és representat com un home jove, la ma dreta ens assenyala la seva persona i beneeix tota la creació, amb l’esquerra manté la Bíblia oberta.

La seva Paraula serà el motor de la creació.

Al centre trobem l’esperit de Déu,que planeja sobre les aigües.

La seva Paraula separa la llum de les tenebres, representades per dos àngels.

Gn 1, 2

Als dos extrems del Pantocràtor trobem la creació del firmament, la separació de les aigües, i els llumeners del cel que separen el diade la nit.

A la part baixa de la corona radial, trobem la creació dels animals, voladors i marins, que omplen els cels i les aigües.



Déu els beneí dient-los:

--Sigueu fecunds, multipliqueu-vos i ompliu les aigües dels mars, i que els animals alats es multipliquin a la terra. ( Gn 1, 22)

Les escenes següents pertanyen al segon relat de la creació.

A la primera, trobem Adam nu, i amb un braç estès que dóna nom als animals feréstecs i domèstics.Busca entre ells algú similar

L’escena representa la creació d’Eva. Déu infon a Adam un somni profund i amb una de les seves costelles fa la dona, carn de la seva carn.

També estan representats els dos arbres del Jardí de l’Edèn: el de la Vida(la palmera) i el del Bé i el Mal (la pomera)

el-tapiz-de-la-creacion-de-la-catedral

http://xtec.cat/ceipnadal/Cicles/religio/religiotapis.htm